Intervju: Predrag Saric (ex-SADISMO)

Sadismo je bio death metal bend iz Gračanice, osnovan 1991. godine. Snimili su demo "Nihilist", u planu je bio još jedan materijal ali 1992. počinje rat i bend je prestao sa radom. Predrag kaže da je bilo priče o reunionu ali to je, nažalost, neizvodivo.


Za početak nam ispričaj kako je nastao Sadismo
Predrag: Bend je nastao početkom 1991. godine, osnovali smo ga Sulje (Morbid) i ja.

O demo albumu "Mučitelj"?
Predrag: Demo je snimljen u studiju "Marin" u Sarajevu 14. i 15. decembra 1991 godine.Snimanje je trajalo 15 sati. Demo je bio dobro prihvaćen od metalaca, a najviše kopija je poslato u Bosnu i Srbiju.

Ko su vam bili uzori?
Predrag: Sepultura, Sodom, Bombarder, Heller, Sarcofago itd.

Koje bendove domaće si onda ti slušao, s kojim bendovima sa scene ste sarađivali?
Slušao sam Bombarder, Heller, Pergament, Ludilo, Dr.Steel, Bloodbath, Sarcasm, Sanatorium, Epidemic zone, Parricide...

A danas?
Danas su tu Rapid force, Toxicdeath, War-Head, Toxic Trace, Kuga, Space eater, Agonize, Vehementer, Vortex, Scaffold, Nadimač, Necrofilisma, Deadly mosh, Infest, Awaiting Fear, M.A.D. Goya, Devastation, Pollution, Total Desolation...

Gdje ste svirali tada?
Predrag: Lukavac, Doboj, Klokotnica, Gračanica.



U planu je bio i novi materijal 1991/1992 godine, ali počeo je rat...
Predrag: Da u maju smo trebali u studio ,a početkom aprila je počeo jebeni rat. Radni naziv je bio Bjeg od stvarnosti, a nazivi pjesama Paščad, Psihopata, Nema nade, Morbidna stvarnost, Bolesni naučnik...

Jesi li u kontaktu sa ostalim bivšim članovima Sadisma?
Predrag: Da, u kontaktu smo, Bari je u Austriji, Six u Australiji, a Dragaš, Sulje i Dragiša u Bosni.

Jeste li ikad pričali o okupljanju Sadisma, bar za jednu-dvije svirke? Ima li šanse da materijal koji smo već spomenuli ugleda svjetlost dana?
Predrag: Naravno da smo pričali, ali zbog raznih obaveza to je nažalost neizvodljivo. Nemoguće je da se svi skupimo i popijemo zajedno neko pivo, a pogotovo organizovat svirku ili snimanje materijala.

Ti si od 1996 (ili 1997) u Bombarderu, kako je došlo do saradnje sa Nešom?
Predrag: Poslije izlaska albuma “Crni dani“ upoznao sam Nešu. Dao sam mu da čuje demo “Sadismo“ i pričao kako sam gledao “Bombarder“ u Sarajevu i Novom Sadu. Pozvao me na probu i to je to. Već sam naveo Bombarder kao uzor pa mi to dođe kao ostvaranje sna.

Kakvi su planovi Bombardera? Ima li poziva u inostranstvo za Bombarder, planira li se snimiti neki spot?
Predrag: Snimanje novih pjesama i više svirki. Ima poziva za inostranstvo, pa se nadamo da se nesto i realizuje, a u planu je i spot.

Imaš li neku poruku za one koji prate Bosnian Metal?
Predrag: Podržite domaće.

1 komentar: